Testirajte se : Zašto glava boli i kako se što prije riješiti boli?

podijeli

 

GLAVOBOLJA je jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba koja utječe na našu kvalitetu života i svakodnevne aktivnosti. Može se javiti kao tupa bol, pulsiranje ili pritisak u glavi, može biti rijetka, povremena ili dugotrajna. Uzrok glavobolje često možemo pronaći u vanjskim čimbenicima kao što su promjena vremena, određene vrste hrane ili pića, stres ili način života. Prema jednom epidemiološkom istraživanju, 99 posto žena i 93 posto muškaraca je najmanje jednom u životu osjetilo bol u glavi.

Provjerite svoje znanje o glavobolji:

1. Crveno vino češće uzrokuje glavobolju nego bijelo. TOČNO

Sumpor u vinu služi kao konzervans, ali može biti i uzrok glavobolje. Osim sulfita u vinu, glava boli i od histamina koji se teže probavlja, te od tanina koji smanjuje proizvodnju serotonina u mozgu. U crvenom vinu je više tanina nego u bijelom. Crveno vino, pivo, viski i šampanjac najčešći su uzročnici glavobolja od alkohola.

2. Glavobolja od sladoleda zaista postoji. TOČNO

Hladno piće ili sladoled mogu uzrokovati kratkotrajnu, oštru i pulsirajuću bol u predjelu čela koja traje od nekoliko sekunda do dvije minute. Normalna reakcija našeg organizma na hladni podražaj je sužavanje krvnih žila. A kada se radi o snažnom podražaju – vrlo hladno piće ili hrana, konzumirana u kratkom vremenu – kapilare u nepcu se brzo stežu i odmah potom rastežu kako bi se nepce ponovno zagrijalo. Živac koji inervira nepce prima ovaj signal i šalje ga u mozak koji ga interpretira kao bol.

3. Cluster glavobolja češće pogađa muškarce. TOČNO

Cluster glavobolja je vrsta glavobolje kod koje se bol javlja s jedne strane glave i čak šest puta češće pogađa muškarce nego žene. Posebice muškarce pušače.

4. Vikend glavobolju može uzrokovati više sna, manje kofeina i veća aktivnost. TOČNO

Događa se jer mijenjamo navike, pa i više sna ili šalica kave manje nego tijekom tjedna mogu ostaviti neugodne posljedice. A i stres popušta…

5. Za otkrivanje uzroka glavobolje morate na ultrazvuk ili snimanje glave. NETOČNO

Opišite svoje tegobe liječniku ili ljekarniku, oni će znati što dalje i koji lijek za glavobolju trebate uzeti.

 

 

 

 

index black

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *