11 stvari koje ne znate o velikom neprijatelju vitke linije i lijepog izgleda

podijeli

Metabolizam je puno više od gubitka kilograma, a ovo su neke stvari koje još uvijek ne znate o njemu

 

 

KAD spomenemo riječ metabolizam, vjerujemo kako vam u glavi zvoni i riječ mršavljenje.

No metabolizam je puno više od gubitka kilograma, a ovo su neke stvari koje još uvijek ne znate o sporom metabolizmu koji je veliki neprijatelj vitke linije te lijepog izgleda.
 

1. Postoji spor metabolizam

Pod metabolizam spadaju sve kemijske reakcije koje se javljaju u našem tijelu kako bi nas održale živima. On može biti brz i spor. Što je metabolizam brži, brže sagorijevate kalorije i obratno. Čimbenici koji, među ostalim, mogu usporiti metabolizam su preopterećena jetra, nakupljeni toksini, stres, razne upale i ne, to nije samo neka izmišljotina, navodi nutritivna terapeutkinja Rebecca Pilkington za Sheerluxe.
 

2. Alkohol ima veliki utjecaj

Ako je vaša jetra opterećena toksinima iz alkohola, to će svakako usporiti vaš metabolizam pa pripazite.
 

3. Dijete ne čine dobro vašem metabolizmu

Ako ne jedete dovoljno, vaše tijelo dolazi u stanje gladi te zadržava kalorije i masnoće kao izvor goriva. Stalna dijeta tako će uzrokovati spor metabolizam tijekom vremena. Umjerenost je ključ uspjeha!
 

4. Nije sve u kalorijama

Baš uvijek se usredotočite na kvalitetu, a ne kvantitetu kalorija koje unosite u organizam jer nisu sve kalorije jednake. Kvalitetne kalorije imat će veliki utjecaj na vaš metabolizam, zdravlje i težinu.
 

5. Vitamin D je presudan

Osim što on potiče dobro raspoloženje, vitamin D pomaže u povećanju mišića koji su uključeni u gubitak kilograma. I brojna znanstvena istraživanja ukazuju na to kako pretilim osobama nedostaje upravo ovog vitamina.

No ljudi koji jedu zdravi i uravnoteženi doručak baš svakoga jutra, imaju veću vjerojatnost da će donijeti zdrave prehrambene odluke u danu koji je ispred njih. Također, istraživanja su potvrdila kako povremeni post može itekako potaknuti metabolizam.
 

7. Uvijek budite hidratizirani

Naše se tijelo oslanja na vodu, a dehidracija ne samo da je veliki neprijatelj vitke linije, već je to i za naš izgled. Naime, ona može smanjiti metabolizam 2 posto tijekom dana, što vam se možda ne čini puno no kada to zbrojite u razdoblju od godinu dana, pogledi će vam se promijeniti. Baš uvijek uz sebe zato imajte bočicu vode.
 

8. Sve je u mišićima

Brojna istraživanja dokazala su da kako starimo te smanjujemo tjelesnu aktivnost, gubimo i mišićnu masu 3 posto po desetljeću, a takvo starenje počinje od 30. godine. Kada gubimo mišiće, naš metabolizam se prirodno usporava. To znači sljedeće: budite aktivni najmanje tri puta tjedno te u svaki trening uklopite i vježbe snage.
 

9. Vježbajte raznoliko

Pokrijte i kardio te vježbe snage, ako želite što brži metabolizam. Bilo bi dobro i da zapamtite kako i aktivnosti niskog intenziteta, poput hodanja, također pomažu u ubrzavanju metabolizma i gubljenju kalorija.
 

10. Kvalitetan san je od presudne važnosti

Nedostatak sna itekako se može poigrati s vašim hormonima, što dovodi do sporijeg metabolizma i porasta težine. Spavajte kvalitetno, bez toga vam je sav trud uzaludan.
 

11. Važno je da jedete dovoljno proteina

Jaja, meso, riba, mliječni proizvodi, mahunarke… Proteini povećavaju vašu energiju te ubrzavaju metabolizam pa ih uključite u baš svaki obrok u danu. Također, oni pomažu u očuvanju vaših mišića.

 

 

 

 

 

 

index fit

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *