Razdražljivost, nizak tlak, buđenje u noći: Ovo su uzroci nedostatka magnezija u organizmu!

podijeli

 

Registrirano je da u posljednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine

 

 

Iako je toliko značajan za organizam, magnezij je najranjiviji mikroelement. Lako je razgradiv.

 

 

Uz sve to, registrirano je da u posljednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine magnezija. Nekada je samo jedan dnevni obrok sadržavao potrebne količine, a danas ga ima samo u tragovima. U drugom planu su, i nepravilna prehrana, dnevno u prosjeku unesemo 175 mg, a potrebe su od 300-350 mg, brza hrana, utjecaj stresa, intenzivniji način života.

 

 

Bijeli kruh i bijela riža, koje koristimo svakodnevno, “pate” od nedostatka magnezija, pa ako se na sve doda i fosforna kiselina, jedan od bitnih sastojaka svih gaziranih napitaka, pušenje i alkohol – za magnezij nema života.

 

 

Simptomi nedostatka magnezija:

 

 

– sklonost čestim depresijama

– razdražljivost, uznemirenost, promjene raspoloženja

– buđenje u toku noći uz grčeve u listovima, tikovi

– osjećaj suhog grla

– sklonost niskom krvnom tlaku uz pojačan puls

– tjeskobe i strahovi

– niska tolerancija prema virusnim i bakterijskim infekcijama

 

 

U periodu između listopada i travnja, nastupa “magnezijski slom”, vrijeme kada razina magnezija kod većine naglo pada, i to na kritičnu granicu.

 

 

Oni koji uzimaju preparate s dodatkom magnezija uglavnom ih lako podnose, jer bioorganske soli magnezija ne razdražuju želudac, a zbog najčešće kombinacije s vitaminom B6 prodire u svaku stanicu i tamo ostaje. Ima i sposobnost prebaciti B6 iz neaktivne u aktivnu formu, i zato ga uspijeva održati u pravoj ravnoteži.

 

 

Magnezij u kombinaciji s vitaminom B6, pomaže smanjiti jačinu PMS tegoba, tako da se menstrualni ciklus gotovo ne osjeti, ili lako prebrodi, umanjuje neugodnosti u menopauzi i poboljšava rad živčanog i srčanog sistema.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:radiosarajevo.ba

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *