6 ZNAKOVA DA VAM JE JETRA PREPUNA TOKSINA

podijeli

 

Jeste li se ikad zapitali u kakvom je stanju vaša jetra? Obratite pažnju na ove upozoravajuće signale.

Vaša je jetra jedan od vaših najvjernijih i najmarljivijih prijatelja. Razmišljajte o njoj kao o ugradbenom odstranjivaču toksina. Jeste li znali da ona ima i još 500 drugih funkcija? Sada kada znate što sve jetra čini za vas, ne želite biti nezahvalni prijatelj, zar ne?

 

Zato donosimo listu simptoma koji govore da je vaša jetra prepuna toksina i da joj treba pomoć

 

 

 

1. Bol u gornjoj desnoj strani trbuha

 

 

Osjećaj boli u gornjem desnom dijelu trbuha znak je da vaša jetra može biti u nevolji. Obično se radi o blagoj boli, no s vremenom ona postaje intenzivnija. Zapamtite da je posao jetre detoksikacija te ona pomaže tijelu da filtrira otpad i probavi hranu.

 

Kada je jetra bolesna, ne može učinkovito djelovati, bolno natekne, a tijelo šalje znakove trovanja.

 

 

2. Oticanje nogu i gležnjeva

 

 

Kada ignorirate problem, vaša jetra pokušava popraviti problem tako da formira ožiljno tkivo. Što je više ožiljnog tkiva, to je jetri teže funkcionirati, što u konačnici dovodi do hipertenzije. Ona uzrokuje nakupljanje tekućine u nogama (edem).

 

Dobra je vijest je ta da je oticanje bezbolno. Može pogoditi obje noge, a čak i bedra. Međutim, učinak gravitacije čini oteklinu najvidljivijom u donjem dijelu tijela.

 

 

3. Debljanje

 

Svake godine sve više ljudi okreće se zdravijom prehranom, ali još uvijek se bore s kilama. Ako uočite nakupljanje kila koje ne proizlazi iz prejedanja ili neravnoteže hormona, možda biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom.

 

 

 

Lako je moguće da se jetra ne može nositi sa svim toksinima (alkohol, umjetni zaslađivači, masna hrana, određeni lijekovi…). Jedina stvar koju može jetra tada učiniti je pohranjivanje nefiltriranih toksina u masne stanice.

 

 

Osim ako ne pomognete tijelu da očisti prenatrpanu jetru, ovaj nered neće vam dopustiti da izgubite kilograme.

 

 

4. Alergije

 

 

Vrlo često, alergije su rezultat preopterećene i trome jetre. Kada previše tvari ulazi u vaš krvotok, mozak ih prepoznaje kao alergene te oslobađa protutijela i kemikalije (histamine i slično), koji zatim uzrokuju osip.

 

Zdrava jetra inače savršeno čisti krv od svih štetnih molekula i eliminira učinak koji potencijalni alergen može imati na tijelo.

 

 

 

5. Žuta koža i oči

 

 

Kada oči ili koža postanu žute boje, znanost to zove žuticom. Sama žutica nije bolest već simptom mogućih ‘kvarova’. Normalno, žutica se pojavljuje kada oboljela jetra akumulira previše bilirubina – žutog pigmenta koji nastaje razgradnjom mrtvih crvenih krvnih stanica u jetri.

 

 

I što se događa kada se jetra, uz stare crvene krvne stanice, ne riješi bilirubina? Postajete žuti…

 

 

 

6. Kronični umor

 

 

Sindrom kroničnog umora najviše nalikuje dugotrajnoj bolesti sličnoj gripi. Prema definiciji, trebali biste doživjeti simptome najmanje 6 mjeseci prije nego što vam se dijagnosticira kronični umor. Razlog koji stoji iza svega toga može biti opijenost jetre. Jetra, u velikoj mjeri, pridonosi opskrbi energijom u tijelu i ona pretvara glukozu u glikogen te ga pohranjuje za kasniju upotrebu.

 

 

Zdrava jetra izlijeva glukozu između obroka ili kad god postoji potreba za hranom i energijom. Oboljela jetra, međutim, teško može proizvesti glukozu i ima vrlo malo prostora za pohranu.

 

 

 

 

Dobra vijest je da ne morate očajavati ako ste primijetili neki od simptoma. Prvo, jetra se može sama izliječiti. Dovoljno joj je dati malo odmora od destruktivnog načina života. Zdrava prehrana je ključ. Znanstvenici također kažu da postoji niz prirodnih namirnica koji pomažu poboljšanju učinkovitosti jetre. Konzumirajte više zelenog čaja, kurkumu, limunsku vode te voće i povrće.

 

 

 

 

 

 

izvor: zivim.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *