Dobili smo novu vrstu banana koje se jedu s korom, a to nije sve što je čudno kod njih

podijeli

Nove banane nazvane su Mongee, a izgovaraju se “mon-gay”, što u japanskom slengu znači “nevjerojatne”

 

 

LJUBITELJI banana, pozor! Stigla je nova vrsta kakvu do sad nismo ni vidjeli ni okusili, nova vrsta koja se može jesti s korom.

Nove banane nazvane su Mongee, a izgovaraju se “mon-gay”, što u japanskom slengu znači “nevjerojatne”. Japanskom, jer su proizvedene upravo u Japanu, na D&T Farmi. Proizveli su ih njihovi znanstvenici, a uzgajaju se u nevjerojatnom okruženju.

Za razliku od klasičnih banana koje rastu u tropskim krajevima, Mongee banane sazrijevaju na debelom minusu (- 24 C), u umjetnom okruženju, a potom se presađuju u zemlju, na normalnu temperaturu, gdje dozrijevaju. Upravo ta drastična promjena temperature uzrokuje da plod brzo naraste i dobije koru koja je tanka poput salate.

Postoji još jedan bonus – budući da rastu u hladnim, unutarnjim klimatskim uvjetima gdje plod nema opasnosti od nametnika, njihova proizvodnja eliminira potrebu za pesticidima.

 

Oni koji su ih probali kažu da su banane odlične. Kora im je doduše bezukusna (ali puna nutrijenata), ali im je plod zato slađi od klasičnih banana. Kažu da čak podsjećaju na okus ananasa, a kako su slađe od običnih, logično je i da imaju više šećera. Oko pet grama. Što se tiče ostalih nutrijenata iz njenog ploda, sastav je vrlo sličan običnim bananama, ali im je zato kora puna vitamina B-6 i magnezija.

Mongee se trenutno prodaje samo na tržištu zapadnog Japana, ali proizvođači imaju velike planove o nastavku proizvodnje i izvozu.

 

 

 

index fit

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *