Svi uzimamo antibiotike, no znate li njihove nuspojave i kako ih spriječiti?

podijeli

 

SEZONA prehlada je u punom jeku, a upravo je to vrijeme različitih bakterijskih infekcija koje se liječe – antibioticima.

Riječ je o skupini lijekova koji su iznimno učinkoviti, međutim, kao i svaki lijek mogu ih pratiti nuspojave koje mogu biti blaže, ali i nešto ozbiljnije. Naime, antibiotici ne razlikuju štetne od korisnih bakterija, upozoravaju stručnjaci, pa je to i jedan od razloga pojave određenih nuspojava. Zbog negativnog djelovanja na antibiotika na crijevnu mikrobiotu (mikrofloru) može doći do pojave probavnih smetnji poput nadutosti, proljeva ili zatvora. No probavni problemi poput mučnine ili proljeva, mogu se pojaviti i kao posljedica alergijske reakcije na antibiotik, što svakako treba imati na umu. Osim probavnih smetnji, alergija na antibiotik ipak se češće manifestira promjenama na koži, poput osipa ili svrbeža, dok su opasne alergijske reakcije, kao npr. na penicilin, relativno rijetka pojava. Premda su ozbiljne alergijske reakcije rijetke, mogu imati vrlo ozbiljne posljedice i to je razlog zašto vas liječnici uvijek pitaju jeste li alergični na neki lijek.

Mnogi antibiotici uzrokuju probleme vezane za probavni sustav koji mogu uključivati: mučninu, povraćanje, proljev i grčeve. Neki antibiotici moraju se uzimati na prazan želudac. Pitajte svog liječnika ili ljekarnika smijete li uzimati antibiotik s hranom, jer ona može pomoći reducirati nuspojave kod pojedinih antibiotika.

Kod pet do 35 posto onih koji su krenuli s terapijom antibiotika javljaju se nuspojave u obliku proljeva. Kod nekih takvi simptomi mogu nastupiti rano, već u roku od dva do sedam dana od početka uzimanja terapije. Međutim, tek rijetki znaju da je pojava proljeva moguća i dva do čak osam tjedana nakon prestanka uzimanja terapije antibiotikom. Kod odgođenog javljanja nuspojava i nekoliko tjedana nakon prestanka uzimanja antibiotika tek će je rijetki povezati s terapijom.

Kako biste se lakše nosili s eventualnim nuspojavama, pijte puno tekućine, ali ne sokove i alkohol, konzumirajte lako probavljivu hranu, nekoliko manjih obroka dnevno, izbjegavajte začinjenu, masnu ili prženu hranu, a poželjno je i da uzmete probiotik. Pokazalo se da upravo uzimanje probiotika odmah s početkom terapije antibiotikom može biti učinkovita prevencija za sprječavanje nuspojava. Probiotici su koncentrirana dopuna korisnih bakterija, dostupni su u kapsulama ili u tekućem obliku, a sadrže ih i neki jogurti i ostali fermentirani proizvodi. Treba znati da su većina probiotika na tržištu dodaci prehrani.  Lijek podrazumijeva kontroliranu proizvodnju, strogu kontrolu od strane regulatornih tijela stalnu i odgovarajuću kvalitetu te ujednačenu količinu djelatne tvari odnosno sadržaja u svakoj tableti ili kapsuli.  Na našem je tržištu jedini probiotički lijek Linex, a moguće ga je kupiti bez liječničkog recepta. Tako Linex kao probiotički lijek pruža provjerenu kvalitetu i sigurnost pri vraćanju ravnoteže crijevne mikrobiote,  a time i u rješavanju crijevnih problemima povezanih s uzimanjem antibiotika.

 

 

 

index.hr

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *