Baka koja je podigla 11-ero djece ima jako važan savjet za sve moderne mame

podijeli

Koliko nam puta moraju ovako nešto reći da konačno poslušamo?

 

 

NAKON što je rodila svoje prvo dijete i podlegla tipičnim, ma zapravo modernim majčinskim stresovima, poznata australska blogerska “kraljica” Constance Hall za savjet je pitala svog tatu, odnosno mamu koja je odgojila 11 djece i gotovo nikada nije izgledala kao da će ovog časa pregorjeti.

Kako je to moguće, pitala ga je, a on joj je mirne duše odgovorio:

“Ona se nikada nije ni upola toliko živcirala kao što se živcirate vi moderne mame!”

Savršen savjet kojeg joj je objasnio dodatnim riječima – “Ona nije morala ići u banku, nije morala ići u trgovinu svaki dan, ona nije ni znala niti se htjela toliko živcirati oko svega oko čega se vi živcirate. Njoj i mnogim mamama prije nikada nije bilo tako važno da njihova beba mora dostići svaki svoj razvojni korak u nekom zadanom vremenu. Ona je jednostavno podizala svoju djecu, uživajući u njima i u njihovom društvu. I u sebi, u konačnici, onoliko koliko je uspijevala dok su djeca bila tu negdje oko nje.”

Nije li to zaista savršen savjet i jedan bezbrižan put kojeg bi moderne mame definitivno trebale pronaći.

Usporedbe radi, uz ovaj je savjet Constance na svom Facebook profilu napisala kako to zapravo izgleda danas i zbog čega smo mi mame toliko zastranile.

“Mnogi od nas danas, stavimo ruku na srce, ne uživamo toliko u našoj djeci i svi smo mi zapravo samo upola kao posvećene svojoj djeci i to ne zato što to ne želimo već zato što smo toliko pod pritiskom svega drugoga, da baš zbog toga što svojoj djeci želimo samo najbolje, najviše nekako ignoriramo njih, a i sebe same”, priznala je Constance koja inače ima četvero djece, a javnost je obožava zbog njenog ultra iskrenog stava prema roditeljstvu.

No, čak i kada ona – baš ona – oličenje spontanosti i bezbrižnosti, prizna ovako nešto, odmah nam je jasno u čemu je zapravo problem.

“Mi se danas toliko trudimo biti savršene mame – želimo biti super mame, super dojilje, želimo izgledati savršeno – idemo u teretanu, trčimo u trgovinu, obavljamo banku, obavljamo poslove, kuhamo organsku hranu, živciramo se na najjače, jer nemamo vremena ni za frizuru da nam netko sakrije te sijede, i doslovno se bojimo opet klince nahraniti nekom večerom za van – samo zato da nam ne SUDE!”.

I što smo zapravo time dobili? Tom stalnom utrkom da budemo najbolje što možemo?

“Dobili smo to da smo živčanije nego ikad, a iako sve to radimo radi naše djece, ali i naših partnera (jer savršena mama mora biti i savršena žena, zar ne?) ispada da se na kraju dana više nemamo vremena baviti s ničime. I ne samo to”, dodala je Constance, i toliko je u pravu da ne može biti više u pravu – “Stalno smo tu negdje, ali smo svugdje nekako na pola, i onda se čudimo što nas i naša djeca i naši partneri više ne doživljavaju kao prije. I oni nas poslušaju samo na pola, jer se već usred druge rečenice pomalo isključuju zapravo nam vraćajući onako kako se i mi ponašamo prema svima”.

Sve zato što smo se toliko trudile biti super mame i super žene – umjesto da se stvarno opustimo i počnemo konačno živjeti u trenutku – za tu djecu koju smo s toliko ljubavi donijeli na svijet.”

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *