7 razloga zašto je plank “najjača” vježba za svakoga

podijeli

Sada nam je još jasnije zašto je postao planetarno popularan

 

 

GDJE je bio svijet prije planka? Prije nego što je klasična vježba znana kao izdržaj postala toliko popularna?

Paa, bio je tu gdje i je, ali bi fitness svijet definitivno ostao zakinut bez planka i svih mogućih kombinacija i varijacija te mega popularne vježbe.

A zašto je ta vježba uopće postala tako planetarno popularna? Zato što za to zaista postoje jako dobri razlozi.

Želite li ih opet čuti?

1. Plank zaista osnažuje cijelo vaše tijelo 

To nije samo pusta priča jer plank, ma koliko god “lijeno” izgledao, posebno u onoj klasičnoj varijanti, definitivno nije lijen po pitanju jačanja mišića vaše jezgre. To nije važno samo zbog  estetike abdominalnih mišića već jačanja mišića koji će bolje držati vašu posturu i tako bolje čuvati zdravlje tijela i kralježnice.

2. Plank čuva vaše tijelo od ozljeda 

Ako će vaša jezgra biti dovoljno čvrsta, a vježbe kojima ćete je učvršćivati dodatno će i simultano jačati i ostali dio tijela, tada će vaša snaga i vaša tjelesna izdržljivost pomoći puno fleksibilnijem kretanju, posebno pod većim opterećenjima. A to znači da će vaše tijelo, bez obzira na koje ga pokrete i opterećenja pripremate, biti izdržljivije i samim ćete time smanjiti rizik od potencijalnih ozljeda. Posebno ako pričamo o povredama i istegnućima kralježnice, a zna se da čak i ljudi koji imaju problema s kralježniciom, nakon jačanja plankom, prijavljuju znatno manje probleme. Samo zato što su ovom super vježbom uspjeli osnažiti mišiće koji je podržavaju u svim svakodnevnim aktivnostima – čak i statičnima kao što je sjedenje i ležanje.

3. Plank će vam ubrzati metabolizam 

Samo će se laici pitati kako je moguće sagorijevati kalorije i poticati rad vašeg metabolizma ako vježbate ne radeći ništa, a to je zabluda kojoj će povjerovati samo laici. Jer čak i ova “lijena” vježba ubrzava rad vašeg srca, a ono, zna se, sve pokreće.

Ili, recimo to ovako – čak i ako ste statični, u planku vaši mišići rade, oni trebaju svoje gorivo, gorivo dobivamo ih hrane koju smo pojeli, a koja za razgradnju trebaju kisik, kisik se pak prenosi krvlju pa srce mora pumpati brže da ga dovede do mišića. I tako vaš metabolizam radi brže nego onda kada ne radite baš ništa.

4. Plank vam pomaže da budete mršaviji, odnosno – da stojite uspravnije

Kako je već spomenuto – plank jača jezgru, jezgra bolje podržava kralježnicu i tako pomaže tijelu da bude uspravnije, a to dodatno utječe na bolju pozu vaših prsa, vrata, ramena – sve od običnog planka!

5. Plank poboljšava i vašu stabilnost  

Čvrsto tijelo trebalo bi biti i dovoljno stabilno, što plank i čini.

 

6. Plank vas čini fleksibilnijim i podatnijim 

Nisu samo veće skupine mišića te koje plank najviše “pogađa”. Jeste li ikada razmišljali kako ta “lijena” vježba utječe na apsolutno sve zglobove na vašem tijelu, na vaše prste, ligamente, kosti – sve to plank čini boljim, čvršćim, fleksibilnijim i u svakom slučaju pozitivnim za vaše tijelo.

7. Plank itekako tonira vaše ruke i noge 

Možda vam se tako ne čini, ali čak i statičan plank od 30 sekundi jako dobro djeluje na vaše ruke – na koje se oslanjate, te na vaše noge, s kojima se “držite”. I zato znajte, plank ne djeluje samo na jezgru – plank djeluje na cijelo tijelo, simultano, osnažujući mišić po mišić.

Dokaz je i ovih nekoliko ilustracija koje će vas, vjerujemo, uvjeriti da plank zaista jest fitness savršenstvo!

podijeli

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *